Fra larve til sommerfugl – psykoser som utviklingsvei

Sjø på Hvaler

Psykosetilstanden har stor kraft. Her gjelder det å fa kreftene til å jobbe med seg.

Jan-Magne Sørensen er i ferd med å skrive sin første bok om sin sykdomshistorie og tilfriskningsprosesser. Boken handler om egne erfaringen fra innleggelser i psykiatrien, symptomene og diagnosen han fikk 1997. Diagnosen ble først schizoaffektiv lidelse, manisk type så schizofreni av paranoid art. Jan-Magne følte hele tiden at behandlingen og prognosene han fikk i psykiatrien var feil.

Etter å ha forsøkt nevroleptiske kjemikalier 4-5 ganger uten fremgang valgte han å forsøke alternative metoder. Han valgte å finne ut av sine lidelser og symptomer på egenhånd. Dette førte frem og han har ikke tatt nevroleptika siden april 1999. I skrivende stund nærmer det seg tolv år.

Løsningen for Jan-Magne var ikke å unngå psykose. Løsningen var å jobbe seg igjennom psykosene. Han har jobbet seg i gjennom 8 psykoser etter at han unngikk psykofarmaka i 1999. Spørsmålet blir i denne forbindelse også hva som skal defineres som psykoser i forhold til hans prosesser. Uansett var ”psykoseprosessene” dramatiske, tøffe og smertefulle. Men smerte kan tåles når vi vet at den er forbigående. Dette forsto Jan-Magne intuitivt hele tiden.

Metodene og utviklingsveien Jan-Magne har og har gjennomgått ligner veldig på slik det er beskrevet for innvielsesprosesser og mentale prøvelser som sjamaner måtte erfare for å bli sjaman. Dette er sjamanisme og en typisk utviklingsvei slik det er gjengitt fra urkulturene verden rundt. Dette tilsvarer også det religionsforskeren Mircea Eliade beskriver i noen av i sine bøker.

Mer om dette kan du lese i Jan-Magnes bøker når de blir utgitt. I skrivende stund er den første boken ”Fra larve til sommerfugl” kladdet ferdig. Målet er å få den utgitt i løpet av 2014.

Jan-Magne har holdt mange foredrag om samme tema. Det går å bestille foredrag her..

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.