Jan-Magne Sørensen ble intervjuet i Gatemagasinet Virkelig i Tromsø

Gatemagasinet VirkeligVi som startet Hvite Ørn er jo ganske opptatt av myter. Og jeg syns det mytepsykologiske aspektet er ganske viktig. Det kan være både positivt og negativt. Jeg har funnet ut at dette aspektet er positivt for meg, og at det har hatt stor nytte for meg. Det er jo ikke sikkert at vi har sett alle ørner som fins her i verden. Så ørnen symboliserer på en måte noe nytt, og den symboliserer også en med oversikt; ørnen flyr høyt og ser større sammenhenger enn de som går nede på bakken. I tillegg til det har ørnen veldig god zoom og skarpsyn; den kan se en liten mus på tusen meters avstand – den behersker altså begge deler: Å se små detaljer, og å se den store sammenhengen.

Det er på en måte det vi tror vi gjør, da. Innenfor psykisk helse synes vi at vi ser en større helhet enn det mange andre gjør. Og vi tør å snakke om sjelen, som ikke mange andre tør. Vi snakker ikke bare om den, vi opplever den på ulike måter også. For oss er det veldig viktig at den biten er med i psykisk helse. Det krever at man må ha en helt annen tilnærming til dette med behandling og helbredelse. Det er dette vi ønsker å bringe inn, og for oss symboliserer ørnen også kraft, den er leder og et rovdyr. Jeg liker ikke ordet vold, men noen ganger er det nødvendig å ikke la seg pille på nesa, men være bestemt og bruke sterkere midler for å bli hørt. Jeg føler for vår del at vi har vært en stund inne i vepsebolet nå. Det er ikke så farlig der inne, egentlig, ler Jan-Magne. – Vi holdt et foredrag på Nordisk Kongress i Psykiatri her i Tromsø i går, min kollega Hågen Haugrønningen og jeg, og vi fleipa litt med det etterpå; “blir vi lagt i belter nå?”. Vi trodde jo ikke det, men det sitter igjen – den følelsen når du har vært lagt i belter i psykiatrien; “kommer jeg herfra”, på en måte, sier Jan-Magne.

Fordi du tenker at det du sier utfordrer makten og strukturene innenfor psykiatrien? – Ja, vi utfordrer dem så langt vi føler det er hensiktsmessig. Les hele intervjuet her..

Gatemagasinet Virkelig, 6. utgave 2012, side 26 og 27.
Tekst: Rita Kristin Klausen

Sourced from: Hvite Ørn Interesse- og brukerorganisasjon innen psykisk helse

Dette innlegget ble publisert i Nyheter, Omtaler. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.